Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1958–1980: Gyermekkor és a karrier kezdete

 

Michael Jackson 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Gary nevű városkában. Zenei tehetsége hamar kitűnt. 1964-ben csatlakozott a testvérei által létrehozott együtteshez, a The Jackson Brothershöz. 1966-ban átvette bátyja, Jermaine helyét és ő lett a csapat énekese. Az együttes neve The Jackson 5-ra változott. A csapat lokálokban, klubokban, bárokban kezdett el fellépegetni.

 

 

 

1967. augusztus 13-án a Harlemben, a híres Apollo Színházban megnyerték az amatőrök számára rendezett tehetségkutató versenyt. 1968-ban leszerződtette őket Berry Gordy, a detroiti Motown kiadó alapítója, a leghíresebb színesbőrű sztárok elindítója.

A Jackson 5 be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, 1969-től négy egymást követő alkalommal jelentkeztek listavezető kislemezzel. Az együttes hirtelen csapódott be a köztudatba, és igen nagy népszerűségnek örvendett. Miután 11 albumot készítettek a Motownnál, 1976-ban a családi vállalkozás átigazolt az Epic kiadóhoz, amely a CBS Records – ma Sony Music – leányvállalataként működött. Csak Jermaine maradt a Motownnál, mivel feleségül vette Berry Gordy lányát, Hazelt. A Motownnal elért siker lenyűgöző volt, távozásáig az együttes több mint 100 millió lemezt adott el.

A The Jacksons

A fiúk, miután 1976-ban szakítottak a Motownnal, többé nem használhatták a Jackson 5 nevet és logót. Nevüket ekkor The Jacksonsra változtatták. Jermaine helyére beszállt a legfiatalabb fiú, Randy Jackson, és még abban az évben új lemezt dobtak piacra. Amerika történetében először volt fekete együttes ilyen sikeres.

1978-ban Michael megkapta a madárijesztő szerepét a The Wizben, ami az Óz musicalváltozata. Partnere jó barátja, Diana Ross volt, ő Dorothy szerepét alakította. Jackson itt ismerkedett meg Quincy Jonesszal, aki a musical zenei rendezője volt. Később ő lett Michael első önálló szólólemezének producere, legjobb barátja, mentora.

1979-ben látott napvilágot Michael első önálló szólóalbuma, az Off the Wall.

 

 

 

A történelemben ez volt az első olyan lemez, amiről 4 dal is bekerült a top tízbe. De Michael nem volt elégedett, ahogy sohasem volt teljesen az. Megfogadta, hogy ő készíti el minden idők legjobb albumát, amelyen minden szám egyedi, és kislemezként is megállná a helyét. Így jelent meg 1982 decemberében a Thriller, amely több mint 104 000 000 eladott lemezzel napjainkban is a legtöbb példányszámban elkelt zenei anyag.