Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Legújabb hírek

 

Altatótúladagolás okozta Michael Jackson halálát

 

Altató-túladagolás okozta Michael Jackson halálát - adta hírül hétfőn (2009 augusztus 24.) a The Los Angeles Times című napilap igazságügyi orvosszakértőkre hivatkozva. A Los Angeles-i halottkém szerint emberölés történt.

 

A popsztár vérében halálos mennyiségű erős anesztéziás szer, propofol volt - derült ki a Los Angeles-i halottkém jelentéséből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Houstonban.

 

 

 

 

 

A szakértői jelentés megállapította: végzetes gyógyszerkeverék került az énekes szervezetébe néhány órával halála előtt. Az elemzésekből kiderült, hogy Jackson az erős érzéstelenítő hatású propofolon kívül két nyugtatót is kapott.

 

A popsztár magánorvosa, Conrad Murray heteken át naponta adott propofolt, egy igen erős, egyebek között műtéti altatásokhoz használt szert az álmatlanságban szenvedő Jacksonnak - idézte az újság a rendőrségi nyomozással összefüggő iratokban közölt szakértői véleményeket. Attól félve, hogy a páciens függőségbe kerül a szertől, az orvos nem sokkal Jackson június 25-i halála előtt csökkentette a dózist, egyszersmind további - enyhébb - altatókat adott neki.

 

Az orvost emberöléssel gyanúsítják. Egyelőre nem emeltek vádat ellene, de a CNN hírtelevízió szerint a halottkémi jelentés alapján minden bizonnyal ez fog történni.

 

Az 50 koncertből álló londoni turnéra készülő popsztár Los Angeles-i bérelt otthonában hunyt el váratlanul; hirtelen szívleállás vezetett halálához. Orvosa, Conrad Murray talált rá az ágyában fekvő, de már nem lélegző Jacksonra, akit sikertelenül próbált újraéleszteni. A rendőrség a haláleset óta folytatott nyomozás során arra kereste a választ, milyen gyógyszerek játszhattak szerepet az 50 éves előadó halálában.

 

Az orvos, akit a popsztár halálának ügyében gyanúsítottként kezel a rendőrség, múlt szerdán a YouTube videomegosztó portálon azt üzente a világnak: az igazat mondta, és bízik benne, hogy az igazság győzedelmeskedni fog. Murray május óta állt Jackson szolgálatában, az énekes magánorvosaként havonta 150 ezer dollárt (29,1 millió forint) keresett. Az eredeti tervek szerint a több praxissal is rendelkező szakember a londoni koncertsorozatra is elkísérte volna az énekest, írta a The Los Angeles Times [1].

 

 

 

 

________________________________________________________

 Jackson rengeteg gyógyszert kapott utolsó óráiban

 

 

Percre pontosan lehet tudni, hogy milyen gyógyszereket kapott orvosától életének utolsó napján Michael Jackson, akinek halálát a hivatalos szakértői jelentés szerint altató-túladagolás okozta.

 

A halottkémi jegyzőkönyv szerint a popsztár vérében a halálos mennyiségű, erős anesztéziás szer volt, a propofol mellett azonban más gyógyszerek nyomait is kimutatták.

 

Conrad Murray, Jackson orvosa június 25-én hajnali fél kettőkor 10 milligrammos Valium tablettát adott be az énekesnek, amelyet alig fél óra múlva egy másik nyugtató hatású szer követett. A lorazepam tartalmú, Ativan nevű gyógyszerből Murray intravénásan adott be 2 milligrammot.

 

Hajnali háromkor újabb nyugtatóadagot kapott Jackson: a midazolamot tartalmazó, Versed nevű szerből szintén két milligramm került a szupersztár szervezetébe, Murray ezt is intravénásan adta be. Két órával később az orvos megismételte a korábbi Ativan adagot, ezt reggel fél nyolckor újabb Versed követte.

 

Délelőtt 10 óra 40 perckor Jackson intravénásan 25 milligramm propofol tartalmú Diprivant kapott, ezt Murray lidocainnal (egy Xylocaine nevű szerrel) hígította.

 

Az orvos 10 óra 50 perckor hagyta el az énekes szobáját, pár perccel később visszatért, de Jackson akkor már nem lélegzett. Murray megkezdte az újraélesztést, és beadott 0,2 milligramm flumazenil tartalmú Anexate nevű szert, hogy visszafordítsa a nyugtatók hatását.

 

A pop királyán azonban már nem lehetett segíteni.

 

___________________________________________________ 

 

 

 

 

Kiállítják Warhol Jacko-portréját, utána eladják

 

Három napig kiállítják Londonban az Andy Warhol készítette Michael Jackson-portrét a New York-i aukció előtt. Az 1984-es kép a Thriller-album sikerére készült, és augusztus 18-án 800 ezer dollárért kiáltják ki. 2007-ben Warhol Elizabeth Taylorról készített képe 23,7 millió dollárért kelt el.

 

K EPA20090805074

 

Eladási rekordok

 

Közel négymillió példányt adtak el Michael Jackson lemezeiből az Egyesült Államokban a popsztár június 25-i halála óta a Nielsen SoundScan információs rendszer adatai szerint, amelyet a Variety magazin ismertetett csütörtökön.

A popkirály legismertebb felvételeit tartalmazó Number Ones válogatás még az elmúlt héten is rendkívül jól fogyott; 114.284 darabot adtak el belőle. A héten ez volt az egyetlen album, amely meghaladta az 100 ezres eladott példányszámot.

Az öt legkelendőbb korong között az énekes három lemeze található, hat pedig az első húszban.

Michael Jackson tucatnyi – szóló-, illetve a Jackson Five-val közösen előadott – lemeze a múlt héten összesen 350 ezer példányban kelt el (az előző héten 447 ezer volt ez a szám)

______________________________________________

 

  

Jackson feles tulajdonában volt jó néhány zeneszám, például a Beatles szinte minden felvételének joga. Az örökösök azonban kilenc év múlva elveszíthetik a Beatles-dalok egy részének szerzői jogait.

A Los Angeles-i bíróság jóváhagyását adta ahhoz, hogy megkezdődhessen a Michael Jackson nevével fémjelzett tárgyak forgalmazása. Hamarosan hivatalosan is eláraszthatják a boltokat a Bravo nevű cég által készített jacksonos hűtőmágnesek, öngyújtók, gyűjtőkártyák, zenélő plüssállatok.

A bíróság pecsétjének köszönhetően az Apple az iTunes-on keresztül hamarosan terjeszteni kezdi a Smile című dalt is, amit Jermanie Jackson adott elő a neves énekes temetésén. Előzetes egyeztetések zajlottak továbbá egy film jogairól is. A tervezett mozi Michael Jackson visszatérési kísérletét, a halála miatt meghiúsult koncertturné felkészülési idejét mutatná be. A filmre a Columbia már aláírt egy 60 millió dolláros szerződést, írja a BBC.

 

 

Beatles

A fenti megállapodások talán olvasóinkat sem hagyják hidegen, de főleg mégis a családnak jelentenek jó hírt. Jackson ugyanis jelentős adósságokat hagyott maga után.

Feltételezések szerint tartozásai 300 és 500 millió dollár közé tehetőek. Értékei azonban főleg nem mobilizálható javakban vannak. Jackson feles tulajdonában van jó néhány zeneszám, például a Beatles szinte minden felvételének joga. A jogok másik tulajdonosa a Sony.

A Reuters szerint a Beatles-számok joga ugyanakkor még kilenc évig illeti meg a jogtulajdonosokat. Az amerikai szerzői jogi törvény lehetőséget ad arra, hogy a zeneszámok szerzői kétszer 28 év után visszakaphassák dalaikat. A rendelkezés szerint ha a szerző az első 28 éves terminusban elhuny, az örökösei kaphatják meg a jogokat. Ennek megfelelően Lennon 1962-es felvételei 1990-ben, 1970-es felvételei 1998-ban szállnának Yoko Onóra. Mivel a Sony külön megállapodást írt alá az örökössel, a számok joga a teljes időszakra a Sonynál maradnak.

Így ezek a számok is Paul McCartney szerzeményeivel együtt szabadulnak a Jackson-Sony uralom alól. A dalok egy része már 2018-ban visszakerül Onóhoz és McCartney-hez, a későbbi felvételeknél azonban meg kell várniuk a 2026-ot.